Právě se nacházíte: NPŽP > Tiskové zprávy > Detail tiskové zprávy

Sucho a znečištění vod. Pomůže 868 milionů na nové kanalizace, ČOV i zdroje pitné vody

Splašková kanalizace a ČOV v obci Krhov, foto: archiv SFŽP ČR
20.12.2018   |   Tisková zpráva
Na tři desítky obcí po celé ČR se již brzy pustí do budování kanalizací a čistíren odpadních vod. Ministr životního prostředí Richard Brabec schválil 105 úspěšných projektů v různých výzvách Národního programu Životní prostředí. Nejvíce peněz, bezmála 800 milionů korun, míří do obcí, které chtějí pro své občany vybudovat kanalizaci a čistírny odpadních vod. Třináct obcí posílí nebo vybuduje nové zdroje pitné vody.

Stavební práce se tak brzy rozeběhnou například v Miličíně, Košátkách u Mladé Boleslavi nebo v Lošanech u Kolína, kde na vybudování nové kanalizace a čistírny odpadních vod obdrželi dotaci ve výši 31 milionů korun. Vzniknou další kilometry nových kanalizací, které zamezí, aby docházelo ke znečištění vod. Vedle projektů, které počítají s rozšířením stokových sítí, uspěly i projekty zaměřené na výstavbu nových či modernizaci a intenzifikaci stávajících čistíren odpadních vod.

„Výstavba kanalizací, čistíren odpadních vod nebo jejich modernizace, to jsou rozsáhlé projekty, které zejména menší obce nejsou schopné samy ufinancovat. Evropské peníze z Operačního programu Životní prostředí jsou pro tuto oblast sice už vyčerpány, ale jak jsem slíbil, pokračujeme ve financování těchto projektů z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Již v listopadu jsme rozdělili 800 milionů mezi 21 obcí, nyní posíláme stejnou částku do dalších 31 obcí,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Obce, které si o dotace na výstavbu a modernizaci čistíren odpadních vod a kanalizací nestihly požádat, nemusejí zoufat. I v příštím roce ministerstvo počítá s dotacemi do vodohospodářského sektoru. „Vyhlášení výzvy je plánováno na poslední čtvrtletí roku 2019 a obce si v ní budou moci sáhnout na dotace v souhrnné výši až dvě miliardy korun,“ informuje ministr Brabec.

Vedle velkých vodohospodářských projektů bylo schváleno i 13 projektů zaměřených na zdroje pitné vody. V Deštné u Opavy použijí dvoumilionovou dotaci na vybudování nového zdroje vody pro obecní vodovod, v obci Kaliště na Vysočině posílí díky dotaci stávající vodárenskou soustavu. V Rudě nad Moravou vznikne náhradní zdroj vody pro místní část Hrabenov.

„Co do rozpočtu se jedná o daleko menší projekty, pro občany dotčených obcí jsou však stejně významné a zajistí jim dostatek kvalitní vody i v období sucha,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Nemalá finanční pomoc putuje i na udržitelnou dopravu ve veřejném sektoru. V další desítce obcí a měst se bude jezdit levněji a hlavně bez emisí. Díky podpoře v celkovém součtu 23 milionů korun do obcí vyjedou nové osobní elektromobily, nákladní vozy i elektrotříkolky.

Seznam schválených projektů