Právě se nacházíte: NPŽP > Tiskové zprávy > Detail tiskové zprávy

Obce poničené tornádem mohou stále čerpat dotace

25.03.2022   |   Tisková zpráva
„Obcím poničeným tornádem vycházíme znovu vstříc. Upravili jsme naše dotační tituly, aby půlmiliardu od nás mohly teď na jaře maximálně dočerpat,“ říká ministryně Hubáčková.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková spolu s předsedou Senátu PČR Milošem Vystrčilem dnes zamířila do jihomoravských obcí v červnu loňského roku poničených tornádem. Společně se seznámili s postupem obnovy poničené infrastruktury v Hruškách, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Lužicích. Ministryně Hubáčková předala obcím Moravská Nová Ves a Lužice rozhodnutí MŽP o poskytnutí prostředků na opravy infrastruktury a likvidaci odpadu způsobených živelní pohromou v celkové výši přes 24 milionů korun.
Všechny postižené obce v tuto chvíli mohou stále čerpat na výsadbu zeleně a obnovu své infrastruktury.

„Můj senátní kraj velmi dobře znám a citlivě vnímám prosby a potřeby obcí, které vloni v létě poničilo tornádo, velmi také oceňuji jejich snahu o co nejrychlejší obnovu. Právě na ni Ministerstvo životního prostředí vloni vyčlenilo přes půlmiliardy korun a nabídlo ji krajům, obcím a jejich obyvatelům na ekologické odstranění odpadů a sanaci území, na rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury i studní a také na výsadbu zeleně. K dnešnímu dni máme schválené dotační projekty za více než 330 milionů korun, a 290 milionů z nich je proplacených. Na některých místech jsou již vidět povzbuzující výsledky jako na bezmála odklizené obří haldě odpadu u Moravské Nové Vsi. Aby se postiženým obcím ještě lépe čerpalo, upravili jsme pro ně aktuálně podmínky naší tornádové dotační výzvy na obnovu infrastruktury tak, aby šlo čerpat finance i například na odklízení dřevní hmoty, a zároveň jsme ukončení výzvy posunuli o dva měsíce, do konce letošního května,“ informuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Výzva Obnova infrastruktury