Právě se nacházíte: NPŽP > Nabídka dotací > Detail výzvy

Výzva č. 5/2016: Ekologická likvidace autovraků

20.5.2016
Příjem žádostí: 2.1.2017 - 2.4.2018 Alokace: 60 000 000  Kč
Ministerstvo životního prostředí dá 60 milionů korun na ekologické zpracování autovraků. Žádosti o podporu mohou v rámci Národního programu Životní prostředí podávat právnické a fyzické osoby, které mají oprávnění podnikat v oboru nakládání s nebezpečnými odpady a mají souhlas k provozování autovrakoviště. Žádosti o dotaci za rok 2016 začne Státní fond životního prostředí ČR přijímat začátkem příštího roku. Příspěvek tak bude možné získat i zpětně za ekologicky zpracované autovraky v tomto roce. MŽP proto upozorňuje žadatele, aby si již nyní schraňovali dokumenty potřebné pro podání žádosti.

Nově otevřená výzva z Národního programu Životní prostředí míří stejně jako ta z loňského roku [1] na podporu rozvoje systémů pro zvyšování materiálového i celkového využívání autovraků prostřednictvím sítě schválených zpracovatelských zařízení. Zájemci o dotaci za rok 2016 mohou žádosti o podporu včetně potřebných dokumentů [2] podávat od 2. ledna roku 2017.

„Žadatelé mohou počítat s tím, že peníze získají i za každý letos ekologicky zpracovaný autovrak, pokud jej zlikvidují dle podmínek aktuálně ohlášené výzvy,“ prozrazuje Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů MŽP a dodává: „Ekologické rozebrání a zpracování jednotlivých částí autovraků je důležité, protože Česká republika musí plnit stanovené evropské cíle pro materiálové a opětovné využití autovraků. Naší výzvou tak cílíme na podporu dalšího využití odpadů vzniklých při zpracování autovraků. A také chceme podpořit motivaci zpracovatelů vykupujících autovraky, které neplní emisní normy.“

Program na ekologické zpracování autovraků běží už sedmým rokem, včetně částky vyhrazené pro letošní rok, do něj MŽP dalo 730 milionů korun. Přispět má k předcházení vzniku odpadů a přiblížit ČR k oběhovému hospodářství – tedy zejména materiálovému využití odpadů vzniklých i při zpracování autovraků.

„Aktuální výzva oproti té loňské nabízí vyšší dotace. Příjemci si rozdělí mezi sebou 60 milionů korun. Za každý ekologicky zpracovaný autovrak tak jeho zpracovatelé mohou získat více peněz než v minulosti,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Cílem nově otevřené výzvy je, aby zpracovatelé autovraků, kteří mají zájem o dotaci, začali ekologicky likvidovat autovraky podle nových pravidel co nejdříve. V praxi to znamená již nyní získat ze zpracovaných autovraků více dále použitelných materiálů. Žádosti o dotace za materiály odevzdané v letošním roce [3] lze podávat od 2. ledna do 31. března 2017. Totéž platí i pro následující rok. Žádosti o finanční příspěvek za komodity odevzdané v roce 2017 bude možné podat od 2. ledna roku 2018 do 2. dubna téhož roku.

Nová výzva přináší oproti té předchozí několik zjednodušení. Jednodušší je např. tabulka, která uvádí hodnoty pro minimální množství vyseparovaných odpadů z každého zpracovaného autovraku. Nově je navrženo ohodnocení při splnění minimálního limitu u všech vyzískaných materiálů ve výši 600 korun.

„Tato částka může být navýšena ale až na 900 korun v případě, že se jedná o vozidla nesplňující ani emisní normu EURO 1. Pro potřeby aktuální výzvy se za takové vozidlo považují auta s rokem výroby 1992 a starší,“ doplňuje Valdman.

Jednodušší je také podání žádosti. Nově stačí začátkem roku 2017 podat žádost o podporu a rovnou k ní doložit doklady o předání získaného materiálu z autovraku. Žadatel následně po schválení žádosti dostane rozhodnutí o poskytnutí dotace. Ve stejném okamžiku uzavře smlouvu se Státním fondem životního prostředí ČR.