Právě se nacházíte: NPŽP > Nabídka dotací > Detail výzvy

Výzva č. 6/2017: Dešťovka I

27.4.2017
Příjem žádostí: 29.5.2017 - 30.5.2017 Alokace: 100 000 000  Kč
V pondělí 29. května 2017 se otevírá vlastníkům a stavebníkům rodinných a bytových domů nová příležitost pro čerpání dotací. Startuje revoluční dotační program pro boj se suchem Dešťovka. K rozdělení je v první fázi připraveno 100 milionů korun. Cílem nového dotačního programu je pomoci domácnostem řešit situaci s nedostatkem užitkové vody v době sucha a ušetřit náklady na pitnou vodu.

Až 50 procentní dotaci lze získat tři typy projektů

  • zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady,
  • akumulace srážkové vody pro splachování WC
  • zálivku a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Fixní výše dotace se pohybuje od 20 do 60 tisíc korun v závislosti na pořízené technologii, k níž se dále přičítá tzv. proměnná část, tedy příspěvek 3 500 korun za každý metr krychlový nádrže. Minimální velikost nádrže musí být 2 m3. Dotace se vztahuje na nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů. U projektů zaměřených na přečištění odpadních vod je součástí dotace i úhrada nákladů na projektovou dokumentaci ve výši 10 tisíc korun.

Jak podat žádost

Žádosti se podávají jednoduše elektronickou cestou přes webové stránky www.dotacedestovka.cz. Na jedno z 13 krajských pracovišť SFŽP ČR je poté třeba doručit žádost a její přílohy v listinné podobě.

Stejně jako u programu Nová zelená úsporám není vyřízení dotace časově náročnou operací. I zde platí pravidlo 3 týdnů, tedy že se žadatel do tří týdnů po podání elektronické žádosti dozví, zda je žádost v pořádku. Po jejím schválení odesílá Fond příjemcům peníze na účet opět do tří týdnů od uzavření smlouvy.

Podrobné informace a dotační kalkulačku naleznete na www.dotacedestovka.cz.

Kde vám poradí?

Dokumenty

Text výzvy

Formuláře

Vzorové dokumenty

Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady

Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady

Směrnice MŽP

Ostatní dokumenty